Letošní účast na IOTA CONTESTu jsme v radioklubu plánovali s velkým předstihem. Předpokládalo se, že zájem bude velký, ale kvůli různým osobním, rodinným a pracovním záležitostem se nás nakonec na Buchlov mělo dopravit jenom pět.

Jako obvykle byl sraz v klubu v 9 hodin. Ráno byl doma trochu zmatek, a tak jsme zhatili časový plán. Přesto jsme si ještě stihli nakoupit v hypermarketu nějaké dobroty na přežití a v 9:10 SEČ jsme dorazili k radioklubu. Tam už kluci (Laďa OK2PBG, Staňa OK2BNF a Zdeněk OK2IUH) pilně chystali technické vybavení a skládali je do auta. Aby se neřeklo, taky jsme se přidali:) Po cestě jsme se ještě stavili pozdravit s Mirkem OK2UHG, který kvůli svým zdravotním problémům nemohl jet s námi. Jako technický dozor všech klubovních vysílacích akcí nás naposledy proškolil co kde zapojit a zajistit a jelo se.

Přesun se povedl, i když jsme trošku s favoritem vyvřeli 🙁 Mezitím, co se chladil motor u parkoviště pod Buchlovem, řešila se komunikační bariéra, protože kromě Laďi (OK2PBG) neměl nikdo TRX na 2m (jak se později ukázalo, velká chyba). Takže si kluci navzájem vyměnili mobilní čísla a předběžně jsme se domluvili na harmonogramu činností.

Ihned po ubytování a malém občerstvení v místím restauračním zařízení (vařili nám na objednávku z minula výbornou vývarovou slepičí polévku s nudličkama, mňam) jsme se pustili do zavěšování antény. W3DZZ jsme nejdřív rozsukovali a natáhli na zemi a přišroubovali koax. Perličkou bylo, když nás při této činnosti jeden návštěvník hradu oslovil, jestli jako chystáme ohňostroj (asi ho tolik drátů vyděsilo). Po sdělení, že je to krátkovlnná anténa, rozpačitě odkráčel. Já (OK2ZBO) s Kubou (OK2ZIL) jsme vyběhli na věž a odsud spustili lanko pro vytažení antény. Úspěšně jsme tak učinili a přes velkou komunikační bariéru kvůli absenci TRX na 2m (hulákání z věže dolů a zase naopak zdola na věž nebylo to „pravé ořechové“) jsme nakonec vše dobře zvládli a anténu pevně a bezpečně pověsili.

V původním plánu jsme měli zavěsit ještě jednu W3DZZ z hradní věže na „Andělku“ pro provoz do jiného směru, to však jsme po pečlivém uvážení provoznní situace zavrhli

Dle instrukcí churavého Mirka (OK2UHG) jsme zapojili zařízení a udělali první pracoviště, klubovní. Kuba (OK2ZIL) také nelenil a v místnosti o kus dál zřídil pracoviště další. Bohužel doma při tom ranním spěchu zapomněl notebook, kde předešlý večer pracně konfiguroval závodní deník a chystal podklady pro závod. No, nedalo se nic dělat a tak došlo i na starý dobrý papír s tužkou 🙂 Z okna jsme pověsili Bazooku na 14MHz a bylo vymalováno.

Závodní atmosféra byla velmi uvolněná, protože jsme dle domluvy rekreačně pracovali každý na svoji CALL, popřípadě na naši klubovní OK2KYD. Což bylo fajn. Musím dodat, že jsme se také dohodli, že deníky sice pošleme vyhodnocovateli, ale jenom pro kontrolu, protože cílem bylo si závod užít a „pozobat“ každý zajímavé IOTy, nebo země, o které jsme měli individuálně zájem. Podle toho také vypadaly celkové počty QSO´s po závodě. Na OK2KYD jsme vytvořili kolem 70 QSO´s, Kuba (OK2ZIL) spáchal na sebe přesně stovku, já (OK2ZBO) jsem celkově měla 52 QSO´s, Zdeněk OK2IUH 4 a Laďův „výkon“ se mi bophužel nepovedl zjistit. Staňa OK2BNF se vysíláni vůbec neúčastnil, což je jeho škoda, protože podmínky byly velmi dobré a daly se „udělat“ velice zajímavé spojení.

Po závodě jsme obráceným postupem zbalili anténu, uklidili obě dvě pracoviště, spacáky, oblečení a jídelní zbytky a všechno jmenované poctivě odnosili do aut. Rozloučili jsme se s kastelánem a hradem Buchlovem, a vyrazili do klubu. Tam jsme vyložili klubovní věci, a rozjeli jsme se k domovu.

A tak skončil další IOTA CONTEST, který jsme tentokrát fakticky dobře prožili a skvěle jsme se pobavili a vyřádili se. Za rok jedeme znovu, ale doufám, že pojedeme už komplet, protože 5 lidí, to je tak zralé na ponorkovou nemoc 🙂

Věrka, OK2ZBO