Když v neděli 25. března oznámil Honza OK1UU možnost vysílat pod speciální značkou OL75CAV neváhal jsem ani minutu a hned mu odepsal s tím že mám zájem o 14 MHz a RTTY provoz.

Ttrochu jsem si i myslel že to bude zamítnuto s tím že se pojede jenom CW a doplňkově i SSB. Záhy mne, ale vyvedl z omylu se slovy: „to viz ze si muzes vzit rtty „.Takže začala taková menší příprava a plánování. Je pravda že jsem nikdy nic podobného zatím nezkusil. Myslím že pár RTTY závodů na interní anténu se asi moc za zkušenost považovat nedá. Také mne potěšilo, když jsem zjistil že daný termín pro aktivitu navazuje na HOLYLAND CONTEST, který byl plánovaný na 21. dubna.

V pátek 20. dubna jsme vyrazili směrem k Radějovu, což je malá obec několik kilometrů od Strážnice. Vyrazil jsem něco kolem čtrnácté hodiny a cestou nabral zbytek týmu –

Martina (OK2MET) v roli technicko-politického supportu a mojí XYL Věrku (OK2ZBO) jako „proviant account manager“ 🙂 a nějaký ten proviant. Věrku jsme cestou vyložili u maminky s tím, že nám naloží maso na sobotní oběd. Takže do cíle naší cesty jsme dorazili jenom ve dvou. Na Radějově nás už čekal Vašek OK2CDI, který nám pomohl připravit vše potřebné. Postupně jsem se prokousal spletí kabeláže a vše zprovoznil. Ještě jsme natáhli „záložní“ drátovku W5GI a hurá do testování. Naštěstí vše pracovalo bez problémů.

V sobotu v 00:00 UTC začal HOLYLAND contest. Tedy ze začátku jsem měl spíš pocit že jsem se sekl v datumu a že to musí být jindy, ale po nějaké chvíli se začalo ozývat první CQ CQ 4X… Docela se mi ulevilo… Postupně spojení v deníku naskakovala a myslím že namalý podíl na tom měl i 300W elektronkový PA a  možná i to Věrčino naložené, grilované a moc dobré maso hi.

Závod skončil na přelomu sobotní noci a v deníku bylo pro mne poměrně uspokolivých 72 QSO. V tu dobu už byly první hodiny ČAV aktivity v provozu, tak jsem hned přešel na 14 MHz (20M) na RTTY (dálnopis). Po asi 30 minutách marného volání jsem si šel raději na chvilku schrupnout.

V 03.35 UTC přišlo první spojení (RM9RZ). Pomalu se začalo pásmo otevírat a s tím i průběžně přicházely stanice. Pro jistotu jsem ještě po cca 30 minutách přepínal mezi vertikálem a  směrovkou. Průběh celé aktivity probíhal poměrně slušně, bez větších problémů a
extrémního PILE-UP. Ve chvílích nenadálé potřeby mne po prvotním rychlokurzu RTTY (cca 2-5 minut) zastoupil Martin OK2MET, aby se zbytečně nemusel zastavit provoz.
Takže i jemu patří jistá část úspěchu hi. I když stanice chodily hezky jedna po druhé a hezky to „odsýpalo“, jeden problém se přeci našel.

Nějaký šílenec, který se posadil na kmitočet vedle a začal tam vysílat MFSK. To by samozřejmě nevadilo. Začalo mi to vadit ve chvíli kdy se jeho MFSK kmitočet objevil přesně na značkách, kde mne volaly stanice. Přesto se i přes tento handycap podařilo tempo zachovat a po asi 30 minutách to dotyčného přestalo bavit. Ale asi ne nadlouho, protože za chvíli tam byl zase další signál na „značce“, to ho také po nějaké době omrzelo a po různých jiných exhibicích v podobě různého „brblání“ a produkování různých rušivých jevů to vyvrcholilo RTTY nápisem QSY 3-4 KCS a nějaké čísla.

To trvalo asi 15 minut a tak jsem začal ty čísla „překládat“.

Nějak mu asi vypadla změna Čísla/znaky. Psalo se tam že tenhle kmitočet je jen pro digimode. Hmm, RTTY je digimode takže to asi nebude na mne. Bůhví kdo tam co dělá koho neslyším.Pak se tam ale objevil nápis „OL75CAV YOU AS REALLY IDIOT“.

Hmm, někdo má asi problém…

Tak jsem mu napsal
PLEASE GIVE ME YOUR CALL?

… QSY 3-4 KCS…

GIVE ME YOUR CALL, WHAT IS A PROBLEM? I WORKING ON THIS FREQUENCY AS MANY HOURS DE OL75CAV (omlouvám se za příšernou angličtinu)

… QSY…

TRANSMITTING WITHOUT CALL IS PIRACY, I DO NOT INTEREST WORKING ON PIRACY STATION DE OL75CAV

… FUCK (je vidět že ne všem je HAMSPIRIT vlastní)

Tak tohle mne opravdu dostalo… Celou dobu mne ruší a pak mne ještě chce bezdůvodně vyhnat z frekvence… Samozřejme se mi pak ještě dostalo další obšťastnění v podobě dalších dávek MFSK a jiného svinstva. To se už ale blížila sedmá hodina SEČ a byl nejvyšší čas všechno zabalit a vrátit se domů. Aktivitu hodnotím tedy velmi pozitivně a příští rok, bude-li to možné se zůčastním moc rád znovu.

Závěrem ješte malý sumář.

  • TX/RX: YAESU FT-840
  • PA: 300W
  • ANT: lambda 1/4, 3 EL. YAGGI (14 MHz)
  • PC: 800 MHz CELERON/256 MB RAM
  • SW: MMTY 1,65D
  • INTERFACE: HOME MADE
  • QSO: 243
  • DXCC: 33

4X (Israel), BV (Taiwan), DL (Federal Republic of Germany), DU (Philippines), EA (Spain), EK (Armenia), EU (Belarus) EX (Kyrgyzstan), F (France), G (England), HB (Switzerland), HL (South Korea), HS (Thailand), I (Italy), JA (Japan), KL (Alaska), LA (Norway), OH (Finland), OK (Czech Republic), ON (Belgium), OZ (Denmark), PA (Netherlands), SM (Sweden), SV (Greece), SV9 (Crete), UA(AS) (Asiatic Russia), UA(EU) (European Russia), UK (Uzbekistan), U (Kazakhstan), UR (Ukraine), VK (Australia), W# (United States), YL (Latvia),

Kuba, OK2ZIL