O víkendu 16. a 17. dubna 2005 jsme absolvovali naši první vysílací akci v letošním roce. Bylo nás možné slyšet z hradu Buchlova v lokátoru JN89PC, což je zároveň závodní QTH našeho „mateřského“ radioklubu OK2KYD.

Spolu s Mirkem OK2UHG, Laďikem OK2PBG a Jardou OK2GG jsme se v sobotu v dopoledních hodinách přemístili na Buchlov. V plánu bylo zúčastnit se na KV YU DX Contestu a částečně také Holyland DX Contestu. Zabydleli jsme se a šlo se na natahování antény a zřízení vysílacího stanoviště. Mezi hradní věž a hradby jsme společnými silami pověsili W3DZZ, Mirek OK2UHG připravil vysílací zařízení Kenwooda TS2000 a Jarda OK2GG se věnoval nastavení závodního deníku.

Vzhledem k pětičlenné účasti jsme rozhodně „nejeli“ na body a spíše jsme to brali jako relaxaci a zábavu. Sobota proběhla poklidně. Laďik s Jardou se střídali u TRXu a sbíraly zajímavá QSO, zbytek prožil klábosivé odpočinkové odpoledne. V podvečer jsme se konečně dostali k vysílání na VKV v rámci naší kopečkové vysílací akce.

Použili jsme novou duální GP anténu na 2m/70cm a Icoma IC-207h napájeného z baterie Panasonic 7 Ah. Anténa se zejména na 2m chovala velice dobře, což se potvrdilo i později. Zřídili jsme si vysílací stanoviště u kamenného stolu pod Lípou Svobody. Odtud jsme udělali bohužel jenom 3 QSO a to s Romanem OK2XCR, Petrem OM1WM a Poldou OK2MZ. S Poldou se Kuba pokoušel navázat spojení i na 70cm, ale to se nepodařilo.

Silný a studený vítr nás zahnal za ostatními a tak jsme ještě z místnosti navázali QSO s Jirkou OK2BHL a Lubošem OK2BCI.

V neděli jsme se postupně prostřídali u KV zařízení spíše za účelem poslechu. V YU DX Contestu bylo velmi málo stanic a tak se rozhodlo, že se neplánovaně „odjede“ alespoň Provozní aktiv na VKV.

Po přeladění na 144Mhz Jarda OK2GG udělal kuriózní QSO. Povedlo se mu na W3DZZ „ulovit“ 9A1EZA ve čtverci JN86HF a to prostřednictvím Kenwooda TS2000 výkonem 50W.

Nicméně pro provozní aktiv jsme zvolili raději duální GP, které jsme umístili na prádelní šňůru povětšnou mezi stropní trámy. Operátorem v demokratickém hlasování byla zvolena Věrka. V provozním aktivu, kterého se účastnila pod značkou OK2ZBO, nasbírala celkem 606 bodů za 40 QSO a 6 násobičů. Nejdelší spojení bylo 173 km, což vzhledem k umístění antény nebylo vůbec špatné.

Po skončení provozního aktivu jsme vše sbalili, rozloučili se a z hradu odjížděli kolem 15 hodiny SEČ.

Doufám, že příště nám vyjde příznivější počasí a přibude stanic, které si chtějí s námi udělat QSO a obdržet tak naprosto jedinečný QSL 🙂 Speciálně děkujeme stanici OK2MZ za téměř okamžité zaslání QSL direkt. Díky Poldo! Samozřejmě ten náš také posíláme direktně.

Všem ostatním zúčastněným (i v PA) jsme QSL již rozeslali via Buraeu.

Věrka, OK2ZBO