Tak jsme jednou vyjeli na FM kontest…

S Martinem, OK2MET jsme už nějakou dobu přemýšleli o tom, že vyjedeme někam „do terénu“, navážeme nějaká ta radioamatérská spojení a třeba i rozdáme body do nějakých diplomů.

Koncem dubna jsem zjistil že naše republika (OK) byla přidružena k projektu SOTA (viz http://sota-ok.nagano.cz) a tak vzniknul nápad vysílat z rozhledny Brdo.
Vznikla tak zajímavá myšlenka, kdy by se spojení dala započítat do FM kontestu, zároveň do „zrenovovaného“ diplomu „Rozhledny ČR“ a navíc do projektu SOTA, protože Brdo je uznaný kopec pod číslem ZL-026.
Bohužel, z časových důvodu se plán nějak zhatil. A tak když jsem se v sobotu ráno probudil a zapnul PC, napsal mi Martin, jestli alespoň nepojedeme na FM kontest na kopec nad Traplice, Kudlovice a Košíky (aby se některá z obcí necítila dotčená). Po otázce „kdy to začíná“ se mi dostalo odpovědi: „za hodinu“. V rychlosti jsem smontoval stožár, protože se ještě sušil po II. subregionálním závodu, kde nám do něj trochu napršelo. Naházel jsem to všechno do auta a vyrazil pro Martina.

V půli cesty jsem měl telefon od Věrky, OK2ZBO že jsem při tom spěchu nechal opřený smeták v kolejnici od vrat, a že se to při zavírání zaseklo. Takže jsme v rychlosti naložili Martinovy věci a jeli jsme se podívat na ty vrata. Naštěstí už Věrka překážku odstranila a vrata se zavřely bez problémů.

Takže hurá na kopec. Rychle postavit sožár, namontovat anténu a zprovoznit rádio. To už byl závod v „plném proudu“ dvacet minut.
Martin poporvé zavolal výzvu a hned problém. Rádio zůstalo v zaklíčovaném stavu a nechtělo přejít na příjem.
Hned jsem si uvědomil že jsem akumulátor už nějakou dobu nenabíjel. Je pravdou že už toho taky moc nevydrží…
Následovalo rychlé namontování napájecích kabelů přímo na baterku mého Favoritu, to už pak rádio pracovalo perfektně.

Po chvilce volání přišla první stanice – Petr, OK2NET. A tak to zase na nějakou dobu zůstalo. Aktivita v tomhle závodě je bohužel mizerná. Napsal bych nejraději nulová, ale to bych asi urazil těch pět stanic co s Martinem navázaly spojení.

Po skončení závodu jsme ještě chvilku poslouchali na pásmech a pak v rychlosti zase všechno zabalili.
Pro jistotu jsme ještě zkontrolovali okolní kopce pro možnost alternativního závodního QTH, ale bohužel jsme usoudili, že nic lepšího tu v okolí není. Vždycky je to některým směrem neprůchozí.

Tak jsem zvědavý kdy zase „vyjedeme na FM kontest“…

Kuba, OK2ZIL